http://api.ning.com/files/eoCpmuB3MmV7zrkygpgbV2UFBU7HkfDZWIxrhTnIGdvK*JZUBGsh5SavT88gYAk-IZ96U6xspEaGCBaNzb87akWisW0d4zlW/nayzaw0141.gif
က်ေနာ္ဘေလာေလးကုိယ္သတင္းေတြလာေရာက္ဖတ္႐ႈအားေပးၾကတဲ့မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ

6 May 2012

ေဆး ရြက္ ႀကီး ပါ သည့္ ကြမ္း စား သုံး မႈ အ မ်ား ဆုံးႏိုင္ ငံ မ်ား တြင္ ျမန္ မာႏိုင္ငံ သည္ ထိပ္ဆုံး ၌ ရပ္ တည္ေနေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္း မာေရး အဖြဲ႕၏ စစ္ တမ္း အရ သိရ



7317ေဆးရြက္ႀကီးပါ၀င္သည့္ ကြမ္းစားသံုးမႈ အမ်ားဆံုးႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံသည္ ပထမေနရာ၌ ရပ္တည္ေနေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕မွ ေကာက္ယူထားသည့္ စစ္တမ္းမ်ားအရ သိရသည္။
ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္း ျမင့္မားသည့္ ႏုိင္ငံမ်ားျဖစ္သည့္ အိႏၵိယ၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္၊ နီေပါ စသည့္ ႏိုင္ငံမ်ားထက္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ပိုမိုျမင့္မားေနေၾကာင္းႏွင့္ အမ်ဳိးသားမ်ား သာမက အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္လည္း စားသံုးမႈႏႈန္း မ်ားလာေၾကာင္း သိရသည္။
ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕တြင္ ရရွိထားသည့္ စာရင္းမ်ားအရမွ ကြမ္းစားသံုးမႈ အမ်ားဆံုးျဖစ္သည့္ ႏိုင္ငံ ေျခာက္ႏိုင္ငံတြင္ ျမန္မာအမ်ဳိးသားမ်ား၏ ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ၅၁ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္းျဖင့္ ပထမေနရာ တြင္ရွိေနၿပီး အိႏၵိယအမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ စားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ၃၂ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ နီေပါအမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ၃၁ ဒသမ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ၂၆ ဒသမ ၄ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဆရီလကၤာ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ၂၄ဒသမ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ ထိုင္းအမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ၁ ဒသမ၃ ရာခိုင္ႏႈန္းတို႔ အသီးသီးရွိေၾကာင္း သိရသည္။

စစ္တမ္းေကာက္ယူခဲ့ရာ အသက္ ၁၅ ႏွစ္မွ ၆၄ ႏွစ္အတြင္းရွိ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ေန႔စဥ္စားသံုးမႈမွာ ၃၇ ဒသမ ၇ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ တစ္ခါတစ္ရံ စားသံုးမႈမွာ ၁၃ ဒသမ ၇ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ လံုး၀စားသံုးမႈမရွိသူမွာ ၄၈ ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္းတို႔ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ေဆးရြက္ႀကီးပါသည့္ ကြမ္းေန႔စဥ္ စားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ၁၂ ဒသမ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္း  .  .  .

ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေဆးရြက္ႀကီး ပါ၀င္သည့္ ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ၈၃ ဒသမ ၃ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ထံုးျဖဴသီး သန္႔ပါ၀င္သည့္ ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္း မွာ ၂ ဒသမ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ အိႏၵိယ ႏုိင္ငံထုတ္ ေဆးေပါင္းမ်ား ပါ၀င္သည့္ ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ၈ ဒသမ ၀ ရာ ခိုင္ႏႈန္း၊ အျခားစားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ၆ဒ သမ၅ ရာခုိင္ႏႈန္းတို႔ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕က အခု ေနာက္ဆံုးထြက္တဲ့ စစ္တမ္းအရ ျမန္မာႏုိင္ငံက အမ်ဳိးသားေတြမွာ ေဆးရြက္ႀကီးပါတဲ့ ကြမ္းယာစားတဲ့ႏႈန္းက တစ္ကမၻာလံုးမွာ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေနပါတယ္။ လူႏွစ္ေယာက္မွာ တစ္ေယာက္ႏႈန္း သံုးစြဲေနၾကတယ္။ အခု ေနာက္ပိုင္း စားသံုးမႈပိုလာတာက အေလ့အက်င့္တစ္ခုကို အစားထိုးတဲ့ ေနရာမွာကြမ္းကို အစားထိုးလာတယ္။ ဥပမာ-ေဆးလိပ္ျဖတ္တဲ့သူက ကြမ္းနဲ႕ အစားထိုးလာတယ္။ အဲဒီအခါ ေဆးလိပ္လည္း မျပတ္သလို ကြမ္းလည္းစြဲသြားၾကတယ္။ ေနာက္တစ္ ခုက အိႏၵိယဘက္ကထုတ္တဲ့ ကြမ္းထဲမွာထည့္စားရတဲ့ ေဆးေပါင္းေတြ က ေမွာင္ခိုေစ်းကြက္ေတြက တစ္ဆင့္ နည္းမ်ဳိးစံုနဲ႔ ၀င္ေနတယ္။ အဓိက ဒါေတြကိုစားသံုးေနတဲ့သူေတြက ေဆးလိပ္ေလာက္ ျပႆနာမရွိဘူးလို႔ ထင္ၾကတယ္။ ကြမ္းစားသံုးမႈက ဥပေဒထဲမွာလည္း မထည့္ခဲ့ရေတာ့ တားျမစ္ဖို႔ကလည္း ခက္ခဲတယ္။ အခု အိႏၵိယဘက္က ၀င္တဲ့ေဆးေပါင္း ေတြ အမ်ားစုက တရား၀င္တင္သြင္းခြင့္ျပဳထားတာ မဟုတ္ပါဘူး”ဟု အေရွ႕ေတာင္အာရွ ေဒသ ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕႐ံုးခ်ဳပ္၊ ေဆးလိပ္ကင္းေ၀းေရး ေဒသဆိုင္ရာ အၾကံေပးအရာရွိ ေဒါက္တာညဳိညဳိႀကိဳင္က ေျပာျပခဲ့သည္။
“ေဆးရြက္ႀကီးကို ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ႔ပံုစံနဲ႔ သံုးစြဲတာမ်ဳိးရွိသလို ကြမ္းစားတဲ့ပံုစံနဲ႔ သံုးစြဲတာရွိတယ္။ ေဆးရြက္ႀကီး သံုးစြဲမႈပံုစံေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီးႏုိင္ငံအလိုက္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ကို သံုးစြဲမႈႏႈန္းစာရင္းေပး ရတာမ်ဳိးရွိတယ္။  အဲဒီမွာ အရင္က  ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္း အျမင့္ဆံုးႏုိင္ငံေတြ ျဖစ္တဲ႔ အိႏိၵယ၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္တို႔လို ႏုိင္ငံေတြထက္ ျမန္မာႏုိင္ငံရဲ႕ စားသံုးမႈႏႈန္းက ပိုမ်ားေနတာကို ေတြ႔လာရတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာက ေဆးလိပ္ နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ၂၀၀၆ခုႏွစ္ ေနာက္ပိုင္း စည္းကမ္းပိုင္း ပိုမိုတင္းက်ပ္လာတယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္လိုက္ေတာ့ ကြမ္းဘက္ကို သံုးစြဲတဲ႔ အေလ့အက်င့္ ပံုစံေျပာင္းလာတယ္။ တားျမစ္ထားတဲ႔ ေနရာေတြ မ်ားလာေတာ့ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးမႈ ေနရာမွာတခ်ဳိ႕က ကြမ္းကိုအစားထိုးလာတယ္။ တခ်ဳိ႕ ေဆးလိပ္ျဖတ္တယ္ဆိုၿပီး ကြမ္းကို အစားထုိးအေနနဲ႔ သံုးတယ္။ ေဆးလိပ္ကိုျဖတ္ခ်င္လို႔ ကြမ္းနဲ႔ျဖတ္တဲ႔အခါ တခ်ဳိ႕ေဆးလိပ္ျပတ္ၿပီး ကြမ္းစြဲသြားတာမ်ဳိးရွိသလို ေဆးလိပ္လည္း မျပတ္တဲ႔အျပင္ ႏွစ္မ်ဳိးလံုး စြဲသြားတာမ်ဳိးေတြ ျဖစ္လာတယ္”ဟု ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ (ျမန္မာ)မွ National Professional Officer ေဒါက္တာမ်ဳိးပိုင္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံရွိ အမ်ဳိးသားႏွင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ေဆးရြက္ႀကီးပါသည့္ ကြမ္းစားသံုးမႈႏႈန္းကို စစ္တမ္း ေကာက္ယူခဲ့ရာ အသက္၁၅ႏွစ္မွ၆၄ ႏွစ္အတြင္းရွိအမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ေန႔ စဥ္စားသံုးမႈမွာ ၃၇ ဒသမ ၇ ရာခိုင္ ႏႈန္း၊ တစ္ခါတစ္ရံစားသံုးမႈမွာ ၁၃ ဒသမ ၇ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ လံုး၀စားသံုး မႈမရွိသူမွာ ၄၈ ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္း တို႔ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ေဆးရြက္ႀကီးပါသည့္ ကြမ္းေန႔စဥ္ စားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ၁၂ ဒသမ ၂ ရာ ခိုင္ႏႈန္း၊ တစ္ခါတစ္ရံ စားသံုးမႈမွာ ၃ ဒသမ ၉ ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ လံုး၀စားသံုးမႈမရွိသူမွာ ၈၃ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းတို႔ အသီးသီးရွိေၾကာင္း သိရသည္။
“ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ အခုအမ်ဳိးသားေရာ အမ်ဳိးသမီးေရာ ကြမ္းစားတဲ့ႏႈန္းကေတာ့ အရမ္းတက္ေနပါတယ္။ ဥပမာတစ္ရက္ကို က်ပ္တစ္ေထာင္၀င္တယ္ ဆိုပါစို႕။ ေဆးလိပ္လည္း ေသာက္မယ္ ကြမ္းလည္းစားမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႔ကို က်ပ္ ၃၅၀ ေလာက္ ကုန္တယ္။ ၀င္ေငြရဲ႕ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္က ဒီလိုေနရာေတြမွာအသံုး ျပဳေနတဲ့အတြက္ သူ႕မိသားစုရဲ႕ စား၀တ္ေနေရးမွာ ထိခိုက္သြားၿပီး က်န္တဲ့ပညာေရး က်န္းမာေရးမွာလည္း မသံုးႏိုင္ေတာ့ဘူး။ ဒါ့အျပင္ ကြမ္းစားသံုးတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ေရာဂါေတြလည္း ျပန္ကုသရတယ္။ ကြမ္းစားေတာ့ ကြမ္းထဲမွာပါတဲ့ ထံုးက ေက်ာက္တည္တာ၊ ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္တာ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါေတြလည္း ျဖစ္လာတယ္။ မိသားစုတစ္ခုရဲ႕ ပညာေရးက်န္းမာေရးအတြက္ သံုးတဲ့ အသံုးစရိတ္ထက္ ဒီေနရာမွာသံုးတာက အဆေပါင္းမ်ားစြာ ပိုမ်ားေနပါတယ္”ဟု ေဒါက္တာညဳိညဳိႀကိဳင္က ဆက္လက္ ေျပာျပခဲ့ပါသည္။
www.weeklyeleven.com

0 comments:

Post a Comment

http://api.ning.com/files/eoCpmuB3MmV7zrkygpgbV2UFBU7HkfDZWIxrhTnIGdvK*JZUBGsh5SavT88gYAk-IZ96U6xspEaGCBaNzb87akWisW0d4zlW/nayzaw0141.gif