http://api.ning.com/files/eoCpmuB3MmV7zrkygpgbV2UFBU7HkfDZWIxrhTnIGdvK*JZUBGsh5SavT88gYAk-IZ96U6xspEaGCBaNzb87akWisW0d4zlW/nayzaw0141.gif
က်ေနာ္ဘေလာေလးကုိယ္သတင္းေတြလာေရာက္ဖတ္႐ႈအားေပးၾကတဲ့မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ

16 Mar 2012

 ကြမ္းစားရာ၌ ထည့္စားေသာ ေဆးအခ်ဳိ႕ေၾကာင့္ ေနာက္ ဆက္တြဲ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ မ်ားျပားလာ

ကြမ္းစားရာတြင္ ႏုိင္တီတူး၊ ဖိုးတီဖိုက္ စသည့္ေဆးျပင္းမ်ား ထည့္သြင္းစားသံုးမႈ မ်ားျပား လာေသာေၾကာင့္ ကြမ္းစားျခင္း၏ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈလည္း ပိုမိုမ်ားျပားလာေၾကာင္း သြားဘက္ဆိုင္ရာ ေဆးတကၠသိုလ္ ေမး႐ိုးႏွင္႔ခံတြင္း ခြဲစိတ္ကုဌာနမွ အၿငိမ္းစားပါေမာကၡ ဌာနမွဴး ဦးကိုကိုေမာင္က ေျပာျပခဲ့ ပါသည္။

အလားတူ ကြမ္းကို ကြမ္းသီး၊ ထံုး၊ ေဆးရြက္တို႔ျဖင့္ မိ႐ိုးဖလာ စားသံုးေနၾကရာမွ ႏုိင္တီတူး၊ ဖိုးတီဖိုက ္စသည့္ ေဆးျပင္းမ်ားထည့္သြင္း စားသံုးလာမႈေၾကာင့္ ခံတြင္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈမ်ားသည္လည္း ယခင္ကထက္ သက္တမ္း ထက္၀က္ခန္႔ေစာ၍ ျဖစ္ပြားလာသည္ကို ေတြ႕ရွိလာရေၾကာင္း သိရသည္။

လူထု လူတန္းစားမေရြး ေစ်းႏႈန္း သင့္တင့္စြာျဖင့္ ေနရာအႏွံ႔ ကန္႔သတ္ခ်က္မရွိ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူ စားသံုးႏိုင္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ကြမ္းစားသံုး မႈႏႈန္းမွာလည္း ႏိုင္ငံ၌ ျမင့္မားလ်က္ ရွိေနၿပီး ဆယ္ေက်ာ္သက္ အရြယ္မွ စတင္၍ ကြမ္းစားသည့္ အေလ့အက်င့္ ရွိလာရာ ကြမ္းစားျခင္းႏွင့္ပတ္သက္၍ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ အေျခအေနမွာလည္း ယခင္က အသက္ ၄၀ ၀န္းက်င္ ေနာက္ပိုင္းမွသာ သြားဖံုးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈမ်ား ေတြ႕ရွိရေသာ္လည္း ယခုအခါအသက္ ၂၅ ႏွစ္၀န္းက်င္ အရြယ္မွစ၍ ျဖစ္ပြားေနမႈမ်ား ရွိလာေၾကာင္း သြားဘက္ဆိုင္ရာေဆး တကၠသိုလ္ ေမး႐ိုးႏွင့္ ခံတြင္းခြဲစိတ္ကုဌာနမွ အၿငိမ္းစား ပါေမာကၡဌာနမွဴး ဦးကိုကိုေမာင္က ေျပာျပခဲ့ပါသည္။

“ျမန္မာ့႐ိုးရာထံုး၊ ကြမ္းသီး၊ ဗမာေဆးေတြနဲ႔ စားေနတာ မဟုတ္ဘဲ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ေဆးေတြနဲ႔ စားသံုးေနတာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ကန္႔သတ္ခ်က္ ေတြမရွိဘဲ လြယ္လြယ္၀ယ္လို႔ရေနသမွ် ကာလပတ္လံုး ကြမ္းနဲ႔ပတ္သက္ တဲ့ ျပႆနာေတြ ေနာက္ပိုင္းပိုမ်ားလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္”ဟု ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီး ေစတနာ့၀န္ထမ္း မူးယစ္ ႀကီးၾကပ္ေရးမွဴးအသင္း ဥကၠ႒ဦးစံရွိန္ က ဆိုပါသည္။

“ကြမ္းသီးျခမ္းေတြကို ကန္႔နဲ႔ စိမ္လိုက္တဲ့အခါ ကြမ္းသီးကပြလာတယ္။ ပြလာတဲ့ကြမ္းသီးကို အေရာင္ ေဖြးၿပီးလွေနေအာင္ ဓာတုခြၽတ္ေဆးတစ္မ်ဳိးနဲ႔ အေရာင္ခြၽတ္တယ္။ ၿပီးေတာ့ေရေဆးၿပီး ေနလွန္း အေျခာက္ခံတယ္။ ေဆးရြက္ႀကီးကိုလည္း အရက္၊ ပ်ားရည္ေတြနဲ႔ ေရာစိမ္ထားၿပီးေတာ့ ႏွပ္ေဆးသေဘာမ်ဳိး အသြင္ေျပာင္းထားတယ္။ ထံုးကိုလည္းေရနဲ႔ေဖ်ာ္၊ အေပၚယံေရၾကည္ေတြကို သြန္ပစ္ၿပီး အနည္ထုိင္က်န္ခဲ့တဲ့ ထံုးအႏွစ္သားကိုမွ ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ႏို႔မႈန္႔ေတြနဲ႔ ေရာလိုက္တယ္။ ထံုးကို စားတဲ႔အခါမွာ ႏို႔မႈန္႔ေတြပါတဲ့အတြက္ ထံုးသားက ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးျဖစ္ေနတယ္။ ထံုးကလည္း ျပဳျပင္ထားတဲ့အတြက္ သဘာ၀ ထံုးမဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ဒါ ေတြတင္မကပါဘူး။ အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံေတြကေန တရားမ၀င္လမ္းေၾကာင္း ေတြကတစ္ဆင့္ တင္သြင္းလာၾကတဲ့ ႏိုင္တီတူး၊ ဖိုးတီဖိုက္၊ စတားဗမာ ေဆး၊ ဆစ္ဂနယ္စတဲ့ ေဆးျပင္းေတြ ကိုလည္း ထည့္စားၾကပါေသးတယ္။ ဒီေဆးေတြရဲ႕သဘာ၀က အလြန္ျပင္းထန္ပါတယ္။ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ကေန ၀င္တဲ့ျပဳျပင္ထားတဲ့ ကြမ္းသီးအထုတ္ေလးေတြကို ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေရာင္းခ်ေနတာေတြလည္း ရွိပါတယ္။ အဲဒါေတြအားလံုးဟာ သဘာ၀ကို ဆန္႔က်င္ၿပီး ျပဳျပင္ထားတဲ့ ဓာတုေဗဒျဒပ္ေပါင္းေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ စားက်င့္ပါသြားရင္လည္း စြဲလမ္းေစတတ္တဲ့ အာနိသင္ ေတြရွိပါတယ္”ဟု ၎က ဆက္လက္ ေျပာျပခဲ့ပါသည္။      
http://www.thithtoolwin.com/2012/01/blog-pos

0 comments:

Post a Comment

http://api.ning.com/files/eoCpmuB3MmV7zrkygpgbV2UFBU7HkfDZWIxrhTnIGdvK*JZUBGsh5SavT88gYAk-IZ96U6xspEaGCBaNzb87akWisW0d4zlW/nayzaw0141.gif