http://api.ning.com/files/eoCpmuB3MmV7zrkygpgbV2UFBU7HkfDZWIxrhTnIGdvK*JZUBGsh5SavT88gYAk-IZ96U6xspEaGCBaNzb87akWisW0d4zlW/nayzaw0141.gif
က်ေနာ္ဘေလာေလးကုိယ္သတင္းေတြလာေရာက္ဖတ္႐ႈအားေပးၾကတဲ့မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ

16 Mar 2012

ပုရစ္ေၾကာ္စားျခင္းမွတစ္ဆင့္ အီကုိလုိင္းပိုး ကူးစက္ႏိုင္

 ပဲပင္ေပါက္သာမက ပုရစ္ေၾကာ္စားသုံးျခင္းျဖင့္လည္း အီကိုလိုင္းပုိးကူးစက္ႏိုင္ႏိုင္ေၾကာင္း ကိုယ္ေတြ႕ႀကဳံေတြ႕ခဲ့ရသည့္ ပါေမာကၡေဒါက္တာ ခင္ေမာင္ဝင္းက ေျပာသည္။

"မႏၱေလးမွာ ပုရစ္ေၾကာ္ေတြစားၿပီး ဒီေရာဂါျဖစ္ခဲ့တာ၊ စျဖစ္တုန္းက ဘာေရာဂါမွန္းမသိဘူး၊ ဝမ္းအရည္ေတြသြားတယ္။ ပ်ဳိ႕အန္တာလည္း တအားပဲ။ ဒါနဲ႔ဗဟိုရ္စည္ေဆးရုံမွာ တက္ျဖစ္သြားတယ္။ ေဆးရုံမွာ ၂ ရက္ ၃ ရက္ေလာက္ အထိကို ုမသက္သာဘဲေဆးေတြသြင္းခဲ့ရတယ္။ ၅ ေျမာက္မွာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းသြားၿပီး ၇ ရက္ေျမာက္ေန႔မွာ ေဆးရုံက ဆင္းႏိုင္ခဲ့တယ္" ဟု ၎က အီကိုလိုင္းပိုးခံစားခဲ့ရပုံကို ေျပာျပသည္။

၎အီကိုလုိင္းပိုးသည္ ယခုႏွစ္ေမလအတြင္း ဂ်ာမနီႏုိင္ငံ ေျမာက္ပိုင္းတြင္စတင္ျဖစ္ပြားခဲ့ၿပီး ၅၄ ဦးအထိ ေသဆုံးေၾကာင္း၊ လူထုက်န္းမာေရးႏွင့္ ဆိုင္သည့္စုံစမ္းမႈမ်ားအရ ပဲပင္ေပါက္သည္ေရာဂါျဖစ္ေစသည့္ အေၾကာင္းအရင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

"ဒီအီကိုလိုင္းပိုးက ကၽြဲ၊ ႏြား၊ ကုလားအုတ္၊ သိုးေကာင္ေတြကို စားတာကေန တစ္ဆင့္လူဆီကိုေရာက္တယ္။ မက်ိဳခ်က္ရေသးတဲ့ ႏြားႏုိ႔တို႔၊ ေကာင္းေကာင္းမခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ့ အသားတို႔ကေန လူကိုကူးစက္တာပါ။ အီကိုလိုင္းပိုးမွာ ေရာဂါလကၡဏမျပေသးတဲ့ အခ်ိန္ဆိုတာရွိၿပီး အဲဒီအခ်ိန္ အတြင္းမွာ သူမ်ားကိုလည္း ကူးစက္ႏုိင္ပါတယ္" ဟု ေရာဂါကူးစက္ပုံ အေနအထားကို ၎ကေျပာသည္။

အျဖစ္မ်ားေသာ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားမွာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ေသြးတြင္းပိုးဆိပ္ပ်ံ႕ႏွံ႔ျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္အေျမွးပါးေရာင္ျခင္းတို႔ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေရာဂါကာကြယ္ေရးအတြက္ အစားအစာေျပာင္းလဲမႈတစ္ခုလုံးကို ထိန္းခ်ဳပ္ရန္လိုၿပီး စီးပြားျဖစ္အစားအစာထုတ္လုပ္ျခင္း၊ မိမိအိမ္တြင္ အစားအစာျပင္ဆင္ျခင္းမ်ားကို ေျပာင္းလဲရန္လုိအပ္ေၾကာင္း ၎ကေျပာၾကားခဲ့သည္။

ေပၚျပဳလာ - vol 3, no 49  http://www.thithtoolwin.com/2011/12/blog-post

0 comments:

Post a Comment

http://api.ning.com/files/eoCpmuB3MmV7zrkygpgbV2UFBU7HkfDZWIxrhTnIGdvK*JZUBGsh5SavT88gYAk-IZ96U6xspEaGCBaNzb87akWisW0d4zlW/nayzaw0141.gif