သင္ဟာ အသက္ ၁၀ဝ ေက်ာ္ အ ထိ က်န္းက်န္း မာမာနဲ႔ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ ရႊင္ရႊင္ ေနလို ပါသလား။ ေအာက္ပါ အသက္ အရယြ ႏ္ ပု ်ဳေိ စႏငို တ္ ဲ့ နည္း လမ္း ေတဟြ ာ သိပၸံပညာရွင္ေတြက အသစ္ေတြ႕ရွိထား တဲ့ နည္းလမ္းေတြျဖစ္ၿပီး သင္ရဲ႕ ဘဝ သက္တမ္းထက္ အနည္းဆံုး ၁၉ ႏွစ္ ပိုၿပီး အသက္ရွည္ေအာင္ ေနႏိုင္တယ္လို႔ အႀကံေပးထားၾကပါတယ္။
၁ ငယ္ရြယ္သူကဲ႕သို့စဥ္စားၿပီး ႏုပ်ိဳ ေအာင္ေနပါသင့္ကိုယ္သင္ ငယ္ရြယ္တဲ့သူလို႔ ခံစားရတာေၾကာင့္ အရြယ္ႀကီးရင့္မႈျဖစ္ စဥ္ကို ေႏွးေကြးသြားၿပီး သင့္ခႏၶာကိုယ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္ဟာ ျပကၡဒိန္ႏွစ္ေတြထက္ ၁၂ ႏွစ္ေလာက္ပိုၿပီး ႏုပ်ိဳႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့ လာမႈအရ သိရပါတယ္။ မိတ္ေဆြ အ ေပါင္းအသင္းေတြနဲ႔ တက္တက္ျြကျြက ဆက္သြယ္ေနသူ (တစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ မိတ္ေဆြေတြနဲ႔ဆံုေတြ႕ၿပီး စကားလက္ ဆံုက်ေနသူ)ေတြဟာ ငယ္ရြယ္ႏုပ်ိဳ႐ံု မကဘူး၊ စြမ္းအင္လည္း ပိုမိုျပည့္ဝကာ ဆိုးရြားတဲ့ေဝဒနာေတြ ျဖစ္ေပၚႏိုင္ေျခ ၂၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတယ္လို႔ သိရ ပါတယ္။ ရယ္ရႊင္စရာစကားေတြကို မွ်ေဝတာေၾကာင့္ ဖိစီးမႈေဟာ္မုန္းထုတ္ လုပ္မႈ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း က်ဆင္းကာ ေသြးဖိအားလည္း ေလ်ာ့က်ႏိုင္ၿပီး ခုခံ အားစနစ္ေကာင္းမြန္လာတာေၾကာင့္ ဒါေတြအားလံုး အရြယ္အိုမင္းမႈ ျဖစ္စဥ္ ကို ေႏွးေကြးေစႏိုင္တယ္လို႔ Pittsburgh တကၠသိုလ္မွ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ႐ံုေၾကာ ခြဲစိတ္ဆရာဝန္ Dr. Joseph က ေျပာ ပါတယ္။
၂ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကို ေလွ်ာ့ စားၿပီး အရြယ္အိုမင္းမႈျဖစ္စဥ္ကို တြန္းလွန္ပါ
ဟားဗတ္တကၠသုိလ္မွ အံ့ၾသဖြယ္ရာ ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ခုအရ ကိတ္မုန္႔၊ Cracker နဲ႔ ေဆာ္ဒါလိုမ်ိဳး ႏူးညံ့တဲ့ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္ပါဝင္တဲ့အစာေတြကို မစား ဘဲ ေရွာင္ၾကဥ္တာေၾကာင့္ Thyroid မွ အရြယ္အိုမင္းမႈကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ ေဟာ္မုန္းထုတ္လုပ္မႈ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ျမင့္တက္တဲ့အျပင္ အင္ဆူလင္အဆင့္ ၄၈ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အင္ဆူလင္ဆိုတာဟာ ဦးေႏွာက္၊ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို အရြယ္မတုိင္ခငါ ပ်က္စီးေစႏုိင္တဲ့ ေဟာမုန္းပါ။ ၃ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေအာင္ ေအာက္ပါအစာမ်ားကို စားပါ
ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ သစ္ေတာ္ သီး အစရွိတာေတြကို အနည္းဆံုး တစ္ ခြက္စာ ဒါမွမဟုတ္ ႏွစ္ခြက္ စားသံုးတာ ေၾကာင့္ ေရာဂါတြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ သဘာဝ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ၁၀ဝ ေက်ာ္ခန္႔ ရရွိႏိုင္ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ Loma Linder တကၠသိုလ္မွ သုေတသနျပဳသူေတြက ဒီလိုစားသံုးမႈေၾကာင့္ အရြယ္အိုမင္းမႈ ျဖစ္ေစတဲ့အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ အားေပ်ာ့သြားေစၿပီး အသက္ ႏွစ္ႏွစ္ပိုရွည္ကာ ႏွလံုးတိုက္ ခိုက္ခံရတာ၊ ေလျဖတ္တာ၊ ကင္ဆာ ေရာဂါနဲ႔ မ်က္စိအတြင္းတိမ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
၄ ခုခံအားစနစ္ျမင္႕တက္ေအာင္ အိပ္ေရးဝ၀အိပ္ပါကမၻာ့အသက္ရွည္ဆံုးလူသားေတြ ကို ေလ့လာမႈျပဳလုပ္ခ်က္အရ သူတို႔ တစ္ေတြဟာ အိပ္ေရးဝ၀အိပ္သူေတြ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ တစ္ညကို အနည္းဆံု ခုနစ္ နာရီခြဲခန္႔ အိပ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အိပ္စက္တာဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ပ်က္စီး ေနတဲ့ တစ္သွ်ဴးေတြကို ျပန္လည္ျပဳျပင္ ေပးႏိုင္တဲ့ အခ်ိန္ျဖစ္ၿပီး ဆဲလ္ေတြ အရြယ္အိုမင္းမႈကို ေႏွးေကြးေစကာ ခုခံ အားစနစ္ကုိလည္း အားျပည့္ေစတယ္လုိ႔ Stay Young စာအုပ္ေရးသားသူ Dr. Walter က ေျပာပါတယ္။ အိပ္ေရးဝ၀ အိပ္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအပါအဝင္ ေရာဂါေပါင္း တစ္ဒါဇင္ေက်ာ္ကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အျပင္ သံုးႏွစ္ခန္႔ အသက္ပိုရွည္ႏိုင္တယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။
၅ အစားအစာမွ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ ပစၥည္း အစြမ္းႏွစ္ဆရေအာင္ ယူပါအစားအစာေတြကို ေပါင္းစပ္ၿပီး စားတာေၾကာင့္ တခ်ိဳ႕ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူး ပိုမိုျမင့္မား လာတယ္လို႔ Ohio ျပည္နယ္မွ သုေတ သီေတြက ဆိုပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ ဘ႐ိုကိုလီ (အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ)မွာ ပါဝင္တဲ့ ကင္ဆာတြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ျဒပ္ ေပါင္း ဆာဖိုရပ္ဖိန္းဟာ ဆီလီနီယမ္ေတြ ျမင့္မားစြာပါဝင္တဲ့ ပင္လယ္စာ ဒါမွမ ဟုတ္ ၾကက္ဆင္သားေတြနဲ႔ အတူတူစား ရင္ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ဒုကၡေပးႏုိင္တဲ့ ဆဲလ္ေတြ ကို ပိုမိုထိေရာက္စြာ ဖ်က္ဆီးႏိုင္ပါတယ္။ အလားတူပဲ ေထာပတ္သီးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး တြဲစားရင္ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ရပ္ တန္႔ႏိုင္တဲ့ လိုင္ကိုပင္း ေလးဆပိုမိုရရွိပါ တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းႏုနယ္ကို ေထာပတ္၊ သံ လြင္ဆီ ဒါမွမဟုတ္ တျခားအဆီေတြနဲ႔ ေၾကာ္စားရင္ အဆီမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္ အီးကို စုပ္ယူႏိုင္အား ႏွစ္ဆပိုရရွိ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
၆ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ား သန္မာ ေအာင္ ပဲမည္းစားပါပဲမည္းေတြမွာ အရြယ္အိုမင္းမႈကို ပတိ ပ္ ငႏ္ ငို တ္ ဲ့ အာဟာရ Phytates ေတြ အမ်ားအျပားပါဝင္ၿပီး ဥေရာပသုေတသီ ေတြရဲ႕ ေလ့လာခ်က္အရ ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြကို ေသေစႏိုင္တာ၊ ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ႏိုင္တာနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းနဲ႔ ဦးေႏွာက္ရွိဆဲလ္ေတြ အရြယ္အိုမင္းမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
၇ အစားအစာကို ေလွ်ာ့စားမည္႕ မယ္႕အစား ေလ႕က်င္႕ခန္း အသင္႕ အတင္႕လုပ္ပါေန႔စဥ္ အနည္းဆံုး မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္တာေၾကာင့္ အင္ဆူ လင္ခံႏိုင္အား ေကာင္းမြန္လာၿပီး မုန္႔ခ်ိဳ အိတ္မွ ဆဲလ္ေတြ လိုအပ္သေလာက္သာ အင္ဆူလင္ကို ထုတ္ေပးတယ္လို႔ သိရ ပါတယ္။
ေဒါက္တာ ခင္မုိးမုိး http://www.yoyarlay.com
0 comments:
Post a Comment